HOUSING APART TOGETHER


Expo

Housing Apart Together - Collectieve woonvormen in Vlaanderen - Een tentoonstelling van Architectuurwijzer - 10/10/2019 - 05/01/2020 C-mine Genk - 19/01/2020 - 03/05/2020 STAM Gent

Welkom op de digitale brochure van de expo Housing Apart Together. Hier krijg je een bondig overzicht van de projecten die in de tentoonstelling uitgebreid in beeld gebracht zijn via plannen, foto's, maquettes en video.

Housing Apart Together toont een diversiteit van gerealiseerde en geplande collectieve woonprojecten in Vlaanderen. Het gaat zowel over nieuwbouwwoningen als over hergebruik van bestaande gebouwen in dorpen en steden. De projecten tonen een andere manier van dichter bij elkaar wonen, met respect voor ieders privacy. Bewoners waarderen de grote collectieve buitenruimte waar zij samen of apart kunnen zitten, eten, spelen, tuinieren, ... Trappen of gangen zijn vaak ontworpen als extra buitenruimte. De gedeelde binnenruimtes variëren binnen de diverse projecten van wasruimtes, fietsenstalling, polyvalente zaal, speelzolder, leefruimte tot keuken.

Projecten
Audio
1/ Interview met curator Peggy Totté (26 minuten)

Bij wijze van inleiding op de expo vertelt Peggy in deze podcast wat de expo juist inhoudt, wat de grote tafel met de kaart van Vlaanderen vertelt en wat de diversiteit is van de getoonde projecten. Ze geeft in een notendop ook enkele belangrijke conclusies uit haar terreinonderzoek naar het collectief wonen en uit het antropologisch onderzoek van Ruth Soenen. Deze podcast vormt een aanvullend verhaal op alle teksten en beelden in de expo en kan perfect voor, tijdens of na een bezoek aan de expo beluisterd worden.

Productie en opnames: Luka Mariën

2/ Interview met antropologe Ruth Soenen (12 minuten)

In voorbereiding van de expo heeft Peggy gevraagd aan Ruth Soenen om haar antropologische blik te werpen op een achttal gerealiseerde cohousingprojecten in Vlaanderen. Hoe wonen mensen hier? Hoe ervaren zij het cohousen? Wat zijn de voordelen of valkuilen? Dit geluidsfragment maakt deel uit van een video in de expo.

Productie en opnames: Studio Sandy

3/ Begijnhof Hoogstraten - Interview met bewoner (5 minuten)

In het Begijnhof te Hoogstraten vertelt Frans Horsten hoe een groep bewoners 30 jaar geleden erin slaagde om de vervallen begijnhofwoningen samen te restaureren en hoe zij vandaag genieten van de rust en stilte binnen hun woonomgeving.

Productie en opnames: Studio Sandy

4/ Brutopia Brussel - Interview met bewoner (5 minuten)

In het Brusselse cohousingproject Brutopia vertelt Mark Van den Dries hoe dit betaalbaar woonproject tot stand is gekomen en hoe de bewoners hier vandaag samen met circa 40 kinderen wonen in de stad. Dit project is ontworpen door stekke + fraas architecten die hier ook wonen en werken.

Productie en opnames: Studio Sandy

5/ De Schilders Gent - Interview met bewoner (5 minuten)

In het kleinschalige cohousingproject De Schilders te Gent vertelt Steven Vroman waarom de bewoners bewust hebben gekozen voor relatief kleine woningunits in combinatie met collectieve delen en welke voorwaarden zij zichzelf hebben opgelegd. Het project is ontworpen door Havana architectuur uit Gent.

Productie en opnames: Studio Sandy

A+

A+ is hét toonaangevende Belgische tijdschrift voor architectuur. Naar aanleiding van de tentoonstelling Housing Apart Together besliste Architectuurwijzer om een samenwerking aan te gaan met A+. Dit resulteerde in de speciale editie A+ 280 Collective Housing, die als tentoonstellingspublicatie extra duiding geeft bij het thema collectief wonen. Dit Engelstalige tijdschrift kwam uit in oktober 2019 bij de eerste editie van de tentoonstelling. De digitale versie is nog steeds te koop via de website van A+ Architecture in Belgium. De Nederlandstalige versie van de artikels vind je via de linken hieronder. Voor foto's en plannen verwijzen we naar het tijdschrift.

5 Edito Lisa De Visscher, Stefan Devoldere, Peggy Totté
Opinie 6 Bouwblok: de onmacht van het ontwerp van het collectieve Erik Wieërs
Projecten 8 De Drukkerij, Collectief Noord, Zachte collectiviteit Gitte Van den Bergh
14 dsDS, Wim Depuydt, Wonen in een school Joep Gosen
24 De Schilders, Havana, Collectief in de rij Guy Châtel
30 Brutopia, stekke+fraas, Betaalbaar wonen in Brussel Peggy Totté
36 Hof Ter Beemt, MVC - aNNo, Een klein verhaal van stenen en mensen Sara Vermeulen
40 Waasland, Denc!-studio - BLAF, Strategische collectiviteit Gitte Van den Bergh
68 Jean, ectv, Een porch die intermedieert Jolien Naeyaert
72 't Wisselspoor, URA, Intelligente mix als remedie tegen stadsvlucht Lisa De Visscher
78 Dockside, Trans - MSA - V+, Stadsblok aan het kanaal Pieter T'Jonck
82 Tivoli, Epoc, Levensfilosofie Véronique Boone
86 Zilverlaan, Bovenbouw, Common Ground Stefan Devoldere
Artikels 18 Collectieve tussenruimte, stedelijke bouwsteen Glenn Lyppens
46 Cohousing zonder community? Ruth Soenen
62 Architecten als programma- en procesregisseurs? Pieter T'Jonck
92 Herverkavelingsdialogen Oswald Devisch, Barbara Roosen, Liesbeth Huybrechts
102 Coöperatieve en vernieuwende woningen in Zürich Peggy Totté
Interview 96 EM2N Krakers in Zürich Lisa De Visscher
Pers

Perscorrespondenten op zoek naar meer info over de tentoonstelling, kunnen contact opnemen met lieve@architectuurwijzer.be.

Beeldmateriaal staat ter beschikking via Flickr. De beelden mogen gebruikt worden als er een relatie is met de tentoonstelling. Gelieve telkens de projectnaam te vermelden, plus ook de naam van de fotograaf.

Een overzicht over onze persreportages is consulteerbaar via de website van Architectuurwijzer.

Colofon
Curator
Peggy Totté, Architectuurwijzer
Scenografie
Voet en De Brabandere
Antropologische studie
Ruth Soenen
Productie
Z33
Foto
Brecht Van Maele
Video
Studio Sandy, HCVA i.s.m. 3MP online video
Audio
Studio Sandy, Luka Mariën
Maquettebouw
Voet en De Brabandere, UHasselt departement Architectuur en Kunst, Jomme Claes, Jord Lindelauf, Arnaud Mewis, Bovenbouw, Dierendonckblancke, ECTV, osar, URA, BULK
Tekeningen
URA, Osar, Bogdan & Van Broeck, stekke fraas, Radar, Havana, ECTV, Collectief Noord, Rooilijn, B-architecten, Dierendonckblancke, aNNo, Bovenbouw, Denc!-studio, BLAF, Jomme Claes, UAU collectiv, BULK, HCVA, Stramien, Charles De Muynck, Ellen Verbiest, Hanne Van Gils
Kaart ruimtebeslag
Vlaanderen dept. Omgeving
Grafische vormgeving
undercast
Publicatie
A+
Website
Wout en Sam Raspoet
Eindredactie
Pianta
Vertaling
Verhalen Vertalen

Met dank aan alle betrokken bewoners, architecten en experten

Dankzij de steun van Vlaanderen (Kunsten en Erfgoed - Wonen - Omgeving), Provincie Limburg, stad Genk, stad Hasselt, stad Antwerpen, AG Vespa, C-mine cultuurcentrum, STAM, Time Circus, UHasselt Architectuur en Kunst, Z33, Cera, CPE, Tarkett, Vandersanden, Cedral, Equitone, A+ en Architectura