HOUSING APART TOGETHER


Klein wonen in een groot huis

Cohousing De Schilders, Gent

Op vijf minuten van het station Gent-Dampoort heeft een bewonersgroep een kleinschalig en duurzaam cohousingproject gerealiseerd. Havana architecten kreeg de opdracht om acht appartementen en bijhorende collectieve ruimtes te ontwerpen binnen een beperkt budget en strikte stedenbouwkundige voorschriften.

In plaats van een klassiek appartementsgebouw hebben de architecten een groot huis met ‘kamers' ontworpen. De traphal met daglicht vormt de kern van het gebouw, met dwarse zichten naar boven en twee tot drie voordeuren op elke verdieping. Elk appartement is zeer compact ontworpen, zonder gangen, en heeft aan de straatkant een privaat terras dat naar het zuiden is gericht. De tuin is toegankelijk vanaf de gemeenschappelijke leefruimte waar een keuken, tafel, zetel en piano zorgen voor een huiselijke sfeer. De bewoners gebruiken de leefruimte als een verlengde van hun appartement: een extra werkruimte, een plek om vrienden te ontvangen in de grotere keuken, om te vergaderen, of samen te eten. In de kelder kan iedereen gebruik maken van de wasmachines en de bergruimte. De garage is op maat van twee auto's, maar wordt benut als fietsenstalling.