HOUSING APART TOGETHER


Hoogbouw in de stad

Bijgaardehof, Gent

Op de voormalige Malmarsite heeft het stadsbedrijf sogent een leegstaand fabrieksgebouw gekocht. De architecten BOGDAN & VAN BROECK zijn aangesteld voor het ontwerp van een stedelijk woonproject. Vervolgens lanceert sogent een oproep naar kandidaten voor een cohousingproject. De interesse is groot, en ze beslissen om met drie bewonersgroepen, ofwel 59 gezinnen, en een wijkgezondheidscentrum verder te gaan. Begin oktober 2019 wordt de hele site bouwklaar gemaakt en starten de werken.

De opdracht voor het cohousingproject leidt tot een plan waarin de fabrieksmuren zoveel mogelijk behouden blijven, en elke groep een gebouw zet op maat van haar bewoners. Het wijkgezondheidscentrum en een gemeenschappelijke parking met 24 plaatsen wordt geïntegreerd binnen één van de gebouwen. De fietsenstallingen zijn voorzien bij elk gebouw. De collectieve ruimtes zijn verspreid over de gebouwen. Op het gelijkvloers staan ze in relatie tot de gemeenschappelijke tuin. Ook op de verdiepingen zijn er nog gedeelde ontmoetingsruimtes, een logeerkamer, dakterrassen met groen en ‘akker' en de nodige zonnepanelen. De traphal en galerijen zijn extra ruim ontworpen om ontmoeting tussen de bewoners te stimuleren. De tuin, ontworpen door LAND landschapsarchitecten, schakelt de drie gebouwen en de drie groepen aan elkaar. Aan de zijde van de fabrieksmuren heeft elk gebouw zijn eigen toegang.